“Oyun Teorisi” kuramı ile nobel ödülü alan ve 2015 yılında elim bir trafik kazasında emniyet kemeri takmadığı için hayatını kaybeden John Nash bir efsaneydi. Ölümü ile ilgili bir not Nash 23 sayısına olan tutkusu ile bilinirdi akademik hayatında 23 makale yayınlamıştır, tesadüf ki ölümü de 23 Mayıs 2015’dir üstada selam olsun.
Nobel ödülü almış bir teoriyi açıklamak kolay değil ancak şu şekilde özetleyebiliriz, oyun içerisindeki bireyler – burada oyun gerçek anlamda bir oyunda olabilir, siyaset sahnesi ya da askeri bir alanda olabilir – diğer bireylerin hareket ve adımlarını da göz önünde bulundurarak kendileri için en iyi sonucu yapmaya çalışırlar. Buradaki önemli nokta bireyin kendisi için en iyi olan sonucu değil diğer kişilerin sonuçlarını da düşünerek karar vermesidir.
Klasik Aktüeryal Denge: Risk Primi = Hasar Frekansı * Hasar Şiddeti
Soru 1: Hayat-dışı sigorta sektöründe var olan rekabeti düşünürsek bu risk primi uygulanabilir mi?
Bizim için en iyi tercih budur ama diğer oyuncuların hedef, pazar payı, rekabet gerçekliğini düşündüğümüzde Sizce en iyi hareketimizi mi gerçekleştiriyoruz?
Soru 2: Sadece daha ucuz diye müşteriler diğer bir şirkete o kadar hızlı geçiş yapar mı?
Etrafımızda aylardır evde kullandığı internet sağlayıcısının fiyatından şikayet edip yine de geçiş yapmayan dostlarımız var mı?
Merak edenler için:
“A game-theoretic approach to non-life insurance markets” C. Dutanga, H. Albrecherb, S. Loisela
https://www.actuaries.org/mexico2012/papers/Dutang_Albrecher_Loisel.pdf
Not: “Denge mükemmel olmadığı için aktüerya vardır.”
Yazar: MockingActuaries
Tartışma
Trackbacks/Pingbacks
Geri bildirim: Sigorta Sektörü ve İş Çevrimleri/Döngüleri (Business Cycles) | Aktüer Dünyası - 28 Eylül 2015