//
you're reading...
Güzellemeler

REHAVETE NAZIR GÜZELLEMELER

Aylardan Temmuz kimsenin derin çalışma havasında olduğunu sanmıyoruz. Ama şunu da biliyoruz boşa akacak zamanımızda elbette yok. Havada dolaşan aklımızdan bazı geçenleri paylaşalım;

  • Aktüeryal ilkeler eylemlerimizin sonucunu kontrol eden doğal yasalardır. Bu ilkeler davranışlarımızın rehberi olursa yani bu ilkelere değer verir ve içselleştirirsek istediğimiz sonuçları almamız kolaylaşır.
  • “Kalben bir eylemci olsa bile bir aktüer radikal olamaz çünkü kurulu düzenle uyumlu bir profesyonel olması gerektiğini bilir.” Yaklaşımı doğru mudur? Aktüer ne kadar özgürdür?
  • Gözlenen bir frekans dağılımının kuramsal bir dağılıma uyup uymadığını test etmek için Kolmogorov testini kullanırken onu yayımlayan kişinin sosyalist bir emek kahramanı olduğunu biliyor musunuz?
  • Aldığımız maaş ile performans arasındaki ilişkiyi incelemek istersek “çok yüksek maaş alanlar çok daha mı başarılı olur” sorusunun yanıtını arayabiliriz. Vereceğiniz cevaplara dikkat gerçekler ile yüzleşmek her zaman hoş olmayabilir.
  • Hasar dağılımlarını modellemek için kullandığımız gamma dağılımının bir bölgeye düşen yağış miktarının modellenmesinde de kullanıldığını ya da ikinci dünya savaşı sırasında İngiltere’yi vuran bombaların Poisson dağıldığını hatırlayalım. Artık analizler ve yaklaşımlar tek bir disiplene ait değil aktüer çeşitleyendir, yenileyendir, denenmeyeni deneyendir.
  • Kaçımız yaptığımız analizlerin kısıtlarını dikkat ediyoruz? Yoksa popülerlik gereği analizi yapıp sonucumu alıyoruz GLM üzerinden örnek, kaçımız kullanılması gereken Tweedie dağılımlarını biliyoruz?

Kısa Kısa;

  • Karlılığı yani şirket için mutluluğu inşa etmenin yolu aktüeryal bakış açısıdır …
  • Daha iyi bir yazılıma sahip olmak Seni daha iyi bir aktüer yapmaz. Öncesine bilmedikten sonra sonrasını inşaa etmenin bir anlamı yok kalıcı olmaz.

Not: “Aktüer çeşitleyendir, yenileyendir, denenmeyeni deneyendir.”

Yazar: MockingActuaries

Reklam

Tartışma

REHAVETE NAZIR GÜZELLEMELER’ için 2 yanıt

  1. Hayatı boyunca çokta iyi bir yaşam sürememiş, mezhep çatışmaları arasında kalmış Abraham De Moivre, belki de bu sebeple kendi hayatının da normal bir standarta erişeceğini umarak “yeterli büyüklükteki dağılımların normal dağılıma uyacağı” yaklaşımını esas alan Merkezi Limit Teoremi’ ni geliştirmiş olabilir. Gerçeği hiçbir zaman bilemeyeceğiz.

    Liked by 1 kişi

    Posted by Anführersoldat | 3 Ağustos 2015, 15:54

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s

İletişim

E-Posta: aktuerdunyasi@gmail.com
Twitter: aktuerdunyasi
Web: www.aktuerdunyasi.com

Bu blogu takip etmek ve yeni gönderilerle ilgili bildirimleri e-postayla almak için e-posta adresinizi girin.

Diğer 1.103 aboneye katılın

Blog İstatistikleri

  • 126.403 tıklama
Follow Aktüer Dünyası on WordPress.com
%d blogcu bunu beğendi: