3 Ağustos 2015 tarihinde Milliyet gazetesinde “Araç sahiplerini çıldırtan zam” başlıklı bir haber yayınlandı. Bugün ki yazımız doğru verilere ulaşmak, doğru yaklaşım ile bakmak ve sonucu okumak üzerine olacak. Amacımız hiçbir şekilde bir haberi eleştirmek değil öncelikle bunu belirtelim. Ama görüyoruz ki veri okuryazarlığı eksik kalmış.
Haberin görseli;
(http://www.milliyet.com.tr/arac-sahiplerini-cildirtan-zam/ekonomi/detay/2096504/default.htm)
Öncelikle haberi okutmak için oldukça etkileyici bir giriş yapılmış “iki yıl önce aracına 200 liraya trafik sigortası yaptıran vatandaş artık yaklaşık 2.000 TL ödüyor.” Herhangi bir şirket tarafından bu şekilde bir primlendirme yapılmış olabilir bir hata yok ama eksik olan neler bir düşünelim. Bu sonuç için kaç poliçe incelenmiş? Büyük sayılar kanunu sağlanıyor mu? İncelenen kitlenin ortalaması nedir? Standart sapması nedir? Çeyreklikleri nedir? Doğru yorum için tüm bunlara bakmak gerekecektir.
“Çok acelem var, araştırıp teşhis koyacak vaktim yok, Siz şu haberi manşet yapıverin” tadına dönüşen ulusal basın sektöre zarar veriyor. Bu haberleri yapanlara sigorta sektörü belki de reklam vermemeli …
Trafik sigortalarına ait “beklenemeyen hasar gelişimi” ister istemez sigorta şirketleri için artık “Bilinmeze karşı duyulan korku” tadında bir film gibi olmaya başladı. Bunu hepimiz biliyoruz.
Büyük resim:
Herkesi hoşnut eden primler sonrası … Gelir tablolarına aktarılan 237 milyon TL yatırım gelirine rağmen Sigorta Şirketleri 2014’te 894 milyon TL teknik zarar ile karşılaştı. Bu bir KAOS.
Hep duvara tosladıktan sonra mı fiyatlandırmanın öneminin farkına varmalıyız?
Cevap: Evet. Maalesef yapımız bu Bizim …

Ustalara saygıyla …
Sigorta Bilgi Merkezindeki verilere baktığımızda 2015 yılında şirketler ne kadar zam yapmışlar?
Olan aslında şudur: Şirketler karlılık/pazar payı hedefleri doğrultusunda primlerini revize etmek zorunda kaldılar.
Not: “Arife gününde yalan söyleyen, bayram gününde utanır.” Atasözü
Yazar: MockingActuaries
Tartışma
Henüz yorum yapılmamış.