“Columbia Uzay Mekiği kazası, 1 Şubat 2003 tarihinde, STS-107 adlı mekiğin görev uçuşu esnasında gerçekleşmiştir. İçinde 6 Amerikan ve 1 İsrailli astronot bulunan mekik, inişe 16 dakika kala, saat 16:00’da düşmüştür. Kalkış sırasında ana yakıt tankından kopan “bir parçanın” mekiğin sol kanadına verdiği zarar sebebi ile mekik Dünya’ya dönüşte atmosferde parçalanmıştır.” Soruşturma kurulu, özellikle “yüksek riskli teknolojiler ile uğraşan bir kurumla bağdaşmayan” davranış kalıpları tespit etmiş. (https://tr.wikipedia.org/wiki/Columbia_Uzay_Meki%C4%9Fi_Kazas%C4%B1)
Örneğin Çin’de pil üreten bir firmada yangın çıkar ve o firma Sizin tek tedarikçiniz ise dolaylı olarak siz de yanabilirsiniz. Çalıştığınız sigorta şirketinin başına gelebilecek kötü şeyleri düşündünüz mü ? Bunlar ülkemizde deprem, sel gibi “beklenen” ama “beklenmeyen” doğal afetler olabilir ama genelde insanoğlunun zaman içinde “göstere göstere” yarattığı önceden tahmin edilebilir afetlerdir. İşte aktüer’in hayatı şirketin en savunmasız olduğu alanları düşünmekle geçer.
Unutmayın sektörün tüm oyuncuları Bizim için önemli “Alçalan denizde tüm tekneler aşağı doğru gider”.
Yazar: MockingActuaries
2 zarı aynı anda attığınızda sonuçta zarların üzerinde belirecek rakamların toplamının kaç olacağına dair bir oyun oynadığımızı düşünelim. Olasılık teorisinin temel ilkelerine danışarak, bu sorunun cevabına dair matematiksel bir yaklaşım üretip, bu oyunu peş peşe oynadığımızda kazanma olasılığımızın en yüksek olacağı rakamı seçebiliriz. Olasılık teorisinin henüz var olmadığı dönemlerde bu oyun yine de oynanıyordu elbette. Hepimiz, o dönemlerde, temel olasılık prensiplerine vakıf olsa idik elde edebileceğimiz avantajı hayal edebiliriz.
Peter L. Berstein’ın “Tanrılara Karşı” adlı, riskin tarihini anlattığı kitabında geçen yukarıdaki alıntıyı yapma nedenim şudur;
Yukarıdaki yazıda belirtildiği üzere Aktüer, şirketlerin karşılaşabilecekleri riskleri ve bu risklerin gerçekleştiği durumlara nasıl hazırlanılabileceğini düşünen kişidir. Unutmamak gerekir ki, risk teorisini kullanarak şirketlerin fırsatları daha iyi görmesini sağlayabilecek kişiler de yine Aktüer’lerdir.
BeğenBeğen