//
you're reading...
Genel

RAS(T)YONELLİK

Biz bu yazıyı kaleme alırken Ekim ayının son haftası idi, az sonra göreceğiniz cümleler o an ki konjonktür içinde yazılmıştı. Her çeyrek değişen ilginç makro ekonomik beklentilerin örneğin enflasyon vb. beklentilerinin olduğu bir ülkede yaşıyoruz (Merkez Bankası-Enflasyon Raporları). 1 Kasım’dan 2 Kasım’a Amerikan Doları, Euro, altına ilişkin değişik beklentiler mevcut (ki bu sabah değişti (02.11.2015)). Osmanlı’dan alınan mirası bilmeden mevcut durumumuzu yorumlayıp duran yazarlar bile var.

Neden ülkemiz bir ABD değil ya da gelişmiş bir başka ekonomi?

Yenilik süreci; özel mülkiyeti teşvik eden sözleşmeleri uygulamaya koyan, eşit şartlar sağlayan ve yeni teknolojileri hayata geçirecek, yeni iş sahalarının kurulmasına olanak tanıyıp bunları teşvik eden ekonomik kurumlar sayesinde olmuştur. Bu nedenle ne Thomas Edison’un Meksika ya da Peru’dan değil de Birleşik Devletler’den çıkması ne de günümüzde Samsung, Daewoo ve Hyundai gibi yenilikçi teknolojileri üreten şirketlerin Kuzey Kore yerine Güney Kore’den çıkması şaşırtıcı olmamalıdır.

Şu ülke bu ülkeden aslında iyidir demeden önce, kalem kağıt kullanıp avantaj ve dezavantajları sıralayarak rasyonel şekilde davranırsanız Bizce daha mantıklı olur. Unutmayın tüm iyi kararlarda doğru istatistiksel göstergelerin doğru yorumlanması devreye girer. Rasyonel düşünce, aktüerin sahip olduğu bilgiler dahilinde, belirli bir amaca ulaşma ihtimalini en yüksek seviyeye çıkartacak hareketi bulma sürecinin başlangıcıdır.

Strateji; işletmenin içinde bulunduğu piyasa içerisinde belirlediği amaca yönelik hareket ederek başarı elde etmek için seçtiği yoldur. Kurumların, farklılaşma yoluyla rakipleri üzerinde avantaj sağlama planı diye ifade de edebiliriz tabi burada başarı kilit noktadır.

İş modeli ilgili kurumun iş mimarisidir… İşin başlangıcından, bitişine kadar olan tasarımının özetlenmesi, stratejisinin ekonomik temelleridir diyoruz. Peki tam bu noktada aktüerin rolü nedir?

Stuart Sutherland… Hayatımıza kattığı bir kavram bulunmaktadır, bulunabilirlik hatası (availability error). Akla ilk gelen düşünceye göre hareket etme hatası olarak özetleyebiliriz. Stuart Sutherland’ın “İrrasyonel (Irrational)” kitabını öneririz…

Basitleştirelim kasko yaptıracaksınız, arkadaşınıza sigorta şirketini sordunuz “X” şirketini söyledi artık Sizin için bu şirket güvenilirdir ve piyasa ondan ibaret düşünebilirsiniz. Hayatımızdaki pek çok irrasyonel yargının kaynağı “bulunabilirlik” hatasıdır. Ülkemizde karayollarında kaza sonucu ölenlerin sayısı uçak yolculuğunda ölenlerin kaç katıdır bir düşünün?  Ama uçak kazası haberi dramatik ve önemlidir. Haber niteliği daha fazladır. Aslında ironik bir durum. Haber niteliğinin fazla olması nadir olmasından ötürüdür… Bu nedenle araç yolculuğunu tercih eden insan sayısı çok fazladır. Bu arada irrasyonellikle, cehaleti birbirine karıştırmamamız önem arz ediyor.

Şirketlerde, pazarda karlı ve savunulabilir bir yer edinilmesini sağlayacak bir stratejiyi tanımlamak ve uygulamak icranın görevidir deyip kenarda durmak aktüere göre bir iş değildir. Aynı şekilde icranın da aktüerin fikrini ve görüşünü dikkate almaması da sağlıklı bir davranış değildir.

Benzer ürün ve hizmetlerin sunulduğu bir pazarda nasıl bir strateji izlemelisiniz? Peki belirlediğiniz strateji ile hedeflediğiniz müşteri piyasası önemli mi? Ürün maliyeti ile müşterinin gönüllü olarak ödemeye hazır olduğu tutar arasındaki farkın değerlendirilmesi yapılıyor mu?  Ekonomik ve finansal konjonktür değişiklikleri bilançoyu nasıl etkileyecektir? Orta vadeli değişikliklere ilişkin senaryo analizleri nelerdir? Aktüer rasTyonel değil rasyoneldir, işini tesadüfe bırakmaz karşılaşılabilecek tüm olasılıkları değerlendirir ve değerlendirmesini buna göre yapar.

3718513-picture-of-samurai-warriors

Sonsöz Carl von Clausewitz’dan gelsin  “Kesin üstünlüğün sağlanamadığı durumda, sahip olduklarınızı yaratıcı bir şekilde kullanarak, görece en iyi sonucu almaya  çalışmalısınız.” Kısacası rakip zayıfken ya da sizin ne yaptığınız ile ilgilenmezken saldırmak en iyisi.

Freud gibi davranışların altında yatan bilinçdışı süreçlere girmeyeceğiz sonuçta biz Aktüerya bilimini seçtik.

Yazar: MockingActuaries

Reklam

Tartışma

Henüz yorum yapılmamış.

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s

İletişim

E-Posta: aktuerdunyasi@gmail.com
Twitter: aktuerdunyasi
Web: www.aktuerdunyasi.com

Bu blogu takip etmek ve yeni gönderilerle ilgili bildirimleri e-postayla almak için e-posta adresinizi girin.

Diğer 1.103 aboneye katılın

Blog İstatistikleri

  • 126.403 tıklama
Follow Aktüer Dünyası on WordPress.com
%d blogcu bunu beğendi: