Risk yönetimi denilince giderek ilk akla gelen meslek aktüerlik olmaya başladı. Son zamanlarda bu değişim ile birlikte aktüerleri fiyatlandırma ve karşılık hesaplamalarının ötesinde “yeni” alanlarda da görmeye başladık. Aktüerler artık bilgi birikimlerini sigorta, reasürans şirketleri ve bankalarda CRO ve CFO gibi önemli rollerde yer alarak göstermektedirler. Artan ve çeşitlenen riskler ile boğuşan şirketler için, aktüerler, stratejilerin geliştirilmesi konusunda teknik uzmanlığına başvurulması gereken önemli uzmanlar olmaya başladılar.
Aktüerler nasıl üst düzey yönetici pozisyonlarına ulaşabilir?
Sigorta şirketlerinin birçoğu stratejilerinin ön sıralarına tahmin modellemesi ve analitiğini koymaktadır. Şirketler özellikle, yeni teknolojiyi daha doğru fiyatlandırma yapmak için nasıl kullanabileceklerini anlamak ve mevcut veri yığını ile nasıl başa çıkabileceklerini, değerlendirebileceklerini ve faydalı hale getirebileceklerini çözümlemek istemektedirler. Aktüerlik mesleğinin veriyi modelleme ve sonuçları analiz etme niteliğinin olması çözümlemede meslek profesyonellerini öne çıkarmaktadır.
Uyum, özellikle risk yöntem fonksiyonlarının içinde, sigorta şirketlerinin ilgilendiği bir başka alandır. Son zamanlarda yapılan mevzuatsal düzenlemeler ile finansal krizlerde klasik yöntemlerle hesaplanan sermaye yeterliliği (daha doğrusu yetersizliği) konusunda değişimler yaşanmıştır. Bu alan aktüerlerin stres testi ile finansal güvenlik değerlendirmesi için modelleme uzmanlığını kullanabildiği bir başka mecradır. Avrupa’daki Solvency II direktifi ile Basel düzenlemeleri hali hazırda birçok Amerikan şirketini etkilemiş durumdadır. Dolayısı ile bu şirketlerin Avrupa’daki birçok yan kuruluşları da mevcut yeterlilikler ve gelecekte olabilecek düzenlemeler için aktüerlere ve diğer risk profesyonellerine ihtiyaç duymaktadırlar.
Aktüerya örgütleri, sektörde yaşanan değişimler hakkında araştırmalar yapıp aktüerleri bu alanlara yönlendirmektedir. Daha doğrusu mesleği kendi içinde yeniliklere adapte etmeye çalışmaktadırlar. Kuruluşlar, üyelerine sürekli eğitim hizmetleri sunarak ve değişimleri yakalamalarına yardımcı olmaktadırlar. Örneğin SOA bünyesinde 2007 yılında kurulan CERA (Uzman Kurumsal Risk Analisti), aktüerlerin kurum içinde daha geniş bir çerçeveden risk analizi yapmalarını sağlamak için çeşitli çalışmalar (eğitimler, seminerler vs) yürütmektedir.
Son zamanlarda risk lügatımıza yeni riskler eklenmektedir aktüerler artan riskleri hızlı bir şekilde algılayıp uyum sağlamak zorundadır. Son yıllarda artan terör, siber ve doğal afet gibi riskleri bu alana risklerden sadece birkaç tanesidir.
Üst düzey roller için hazırlanmak
Net bir şekilde söyleyebiliriz ki aktüerler risk değerlendirmelerinde bulunuyorlar ve bulunmak zorundalar. Peki bu durum aktüerin üst düzey yöneticilik pozisyonlarında yer alabilmesi, birim müdürü olabilmesi veya şirket içindeki diğer fonksiyonlarda önemli sorumluluklar üstlenmesi vb. hedeflerine nasıl yardımcı olacaktır?
Şirket içinde üst düzey yöneticilik pozisyonlarına veya başka önemli konumlara geçmek isteyen bir aktüerin kendini bu rollere hazırlaması için çeşitli artılara sahip olması gerekir. Bunlardan bazıları şunlardır:
- Takım yönetimi ve tecrübesi edinmek. Özellikle aktüeryanın dışında hasar ve teknik değerlendirme (underwriting) gibi farklı alanlarda da sorumluluklar üstlenmek.
- Benzer şekilde, şirket içinde farklı fonksiyonlarda görevler alarak aktüerya biriminin sunduğu perspektifin dışında da bir anlayış geliştirmek.
- Üst Yönetim ile sıkı bir iletişim içinde olmak.
- Stratejik fikirleri dile getirmek ve bunları uygulamaya koymak. Sonuçların değerlendirilmesi için vakit harcamak.
- Diğer aktüerler ile birlikte liderlik konferanslarına katılmak; farklı şirketlerde çalışan aktüerlerin deneyimlerinden ve bakış açılarından yararlanmak.
- Yeni yazılım ve teknoloji ürünlerine yoğunlaşmak.
- Finans ve diğer sektörlerdeki başarılı yöneticiler hakkında araştırmalar yapmak.
Adayların ayrıca şirket içinde karşılaştıkları sorunları ve riskleri anlama yeteneğine sahip olmaları gerekmektedir. Böylece doğru stratejik kararların alınmasını sağlarlar ve diğer çalışanlar arasında bir güven etkisi yaratırlar.
Özetle, aktüerler sigorta sektöründe önemli bir yere sahip. Öngörülemeyen riskler söz konusu olduğunda, üst düzey pozisyonlar için düşünülen adayların aktüerya deneyimine sahip olması önemli bir faktör olacaktır.
Yazının orjinali: http://www.carriermanagement.com/features/2015/11/05/147387.htm
Özetleyen: Zomato
Tartışma
Henüz yorum yapılmamış.