Roy Ju 20 yaşında ve Drake Üniversitesi üçüncü sınıf öğrencisi. Roy’un 26 Ağustos 2015 tarihinde Society of Actuaries (SOA) kurumuna Fellow (FSA) olarak kaydı yapıldı. Yazının başlığında da belirttiğimiz üzere, Roy’u özel kılan SOA’nın tarihindeki en genç üyesi olması. Aşağıda kendisi ile yapılan röportajın bir bölümünü bulabilirsiniz. Aktüer olma yolunda sınavlarla mücadele eden öğrencilere örnek teşkil eden, cesaretlendirici bir yazı olacağını umuyoruz.
Roy, aktüerya ile tanışman nasıl oldu?
Aktüeryayı ilk kez, tüm öğrencilerin kariyer araştırmaları yapmak zorunda olduğu ortaokulda duymuştum. Her yıl en çok tavsiye edilen mesleklerin başında geliyordu. Biraz araştırma yaptığım zaman aktüerliğin analitik düşünce, iletişim ve takım çalışması yetilerini kapsayan bir meslek olduğunu gördüm. Bu özellikler Benim güçlü yönlerime de çok iyi bir şekilde uyuyordu.
Sınav sürecini tamamlamak ne kadar zamanını aldı? Çalışma stratejin nasıldı?
Sınavlara çalışmaya lise 3. sınıfta başladım. Lise bitmeden 3 sınavı verdim; ilk sınavlardan kalan 2 sınavı da üniversite 1. sınıftayken tamamladım [1]. Üniversitedeki 2. yılımda da kalan uzmanlık sınavlarına çalıştım ve 3. sınıfta hepsini tamamladım.
Sınav stratejisi olarak ise farklı bir yol izledim. Öncelikle zamanımın büyük çoğulunu sınav kaynaklarını anlamak için kullandım. Soruları yazmaya ve tekrar etmeye görece daha az vakit harcadım. Onun yerine sınav kaynağının Bana sağladığı ve birçok soruyu çözmemde yardımcı olabilecek temel bilgileri doğru bir şekilde öğrenmeye çalıştım.
Peki, SOA sınavlarının aktüerya kariyerine nasıl bir katkısı oldu?
Sınavlara çalışmaya başlamam öncelikle daha üniversite 1. sınıfta iken Bana aktüerya dünyasına avantajlı bir adım atmamı sağladı. İlk 5 sınav sonrası girdiğim uzmanlık sınavları ise yaptığım aktüerya işini daha iyi bir şekilde anlamama katkıda bulundu.
Sınavlar aracılığı ile ilgi duyduğum birçok finans ve risk analizi alanlarını tanıma fırsatına eriştim. Sermaye yönetimi, iş stratejileri ve risk optimizasyonu konularından oldukça zevk aldım. Gün geçtikte kendimi okul dışında finans ile ilgili makaleleri okur, mevzuatsal düzenlemeleri takip eder halde buldum. Açıkçası bu şekilde birçok yeni ve ilgi çekici öğrenme fırsatına sahip olmam Beni oldukça heyecanlandırdı. Yeni öğrendiğim şeyleri çalışma hayatında kullanmak için sabırsızlanıyorum. Öğrenmeye ve kendimi geliştirmeye karşı olan tutkumun aktüerlik sınavları sürecinde elde ettiğim deneyimler ile birlikte gelecekte kariyer hedeflerime ulaşmamda Bana oldukça yardımcı olacağına inanıyorum.
Sınav sürecinde başka ne gibi aktiviteler ile uğraştın?
Zamanımın çoğunu bir finans kuruluşunda çalışarak geçirdim. Burada emeklilik, hayat sigortaları, modelleme, finansal raporlama ve risk yönetimi alanlarında çok olumlu tecrübeler edindim. Aslında sınavlardaki başarımın bir bakıma da burada edindiğim eşsiz tecrübeler neticesinde ortaya çıktığını düşünüyorum.
Üniversitede ise çeşitli kulüplerin başkanlığı ve başkan yardımcılığı görevlerini yürütüyorum. Ayrıca lise öğrencilerine koçluk dersleri veriyorum. Kart oyunlarına olan ilginim yanında tenis sporu ile uğraşıyor ve trombon çalıyorum.
Aktüerya bilimi ile ilgili en çok neyi seviyorsun?
Aktüerya biliminin doğasında olan çok yönlülükten zevk alıyorum. Aktüerlerin şirketlerin risk ve getiri arasında bir denge kurmalarında bütünleştirici rol oynadığını düşünüyorum. Bu bağlamda finansal hizmet sektöründeki şirketlerin hayli kırılgan bir yapıya sahip bilançolarını dengede tutmalarına yardım etmek oldukça heyecanlı bir deneyim olacak.
Ayrıca aktüerlerin finansal dengeyi sağlayan sigortacılık ve emeklilik sistemlerinin sorunlarına ilişkin çözüm olanaklarının dizaynında önemli bir rol oynadığını düşünüyorum. Özellikle gelişen piyasalardaki fırsatlar, aktüerlerin önemli katkılarının bu piyasalarda da büyümesi anlamında beni heyecanlandırıyor.
Diğer öğrencilere ve aktüer adaylarına tavsiyelerin nelerdir?
Tutkulu oldukları alanların peşinden gitsinler ve sürekli öğrenme isteği içinde olsunlar. Sınavlar konusunda ise, Bence hazırlanmak için harcadıkları süreye çok fazla takılmasınlar. Öncelik vermeleri gereken şey güçlü yönlerine katkıda bulunacak ve bu süreçten zevk almalarını sağlayacak bir yaklaşım geliştirmeleridir.
[1] SOA’ nın Olasılık, Finans Matematiği, Finansal Ekonomik Modeller, Hayat Modelleri ile Aktüeryal Modellerin Oluşturulması ve Değerlendirilmesi sınavları “Preliminary Exams”, kalan diğer sınavlar ise “FSA Exams” olarak ifade ediliyor.
Orijinal Yazı:
Çeviren: Zomato
Tartışma
Henüz yorum yapılmamış.