“Matematiğin hiçbir dalı yoktur ki, ne kadar soyut olursa olsun,
bir gün gerçek dünyada uygulama alanı bulmasın.”
“There is no branch of mathematics, however abstract,
which may not some day be applied to phenomena of the real world.”
Nikolai Lobachevsky
İnanıyoruz ki zaman içerisinde aktüeryal teknikler ve analizler tüm şirketler tarafından dikkate alınacak ve kullanılacaktır. İsteğimiz odur ki aktüeryal felsefenin yaygınlaşmasıdır. Hayat eler… Dikkate almayan şirketler yavaş yavaş bir şekilde teknik sonuçlarında karşılaştığı olumsuzluklar ile elenecekler ya da dikkate alması gerektiğini göreceklerdir…
“Valen Analytics” veri sağlayıcılığı yapan, veri analizi gerçekleştiren, şirketlerin “predictive” modellemesini gerçekleştiren/yöneten ve teknik karlığını arttırmaya çalışan bir şirkettir.
{Bir parantez açalım “predictive model” adından da anlaşılacağı gibi istatistiksel teknikleri (veri madenciliği,olsılıkları ve eğilimleri belirleme vb.) kullanarak öngörü modelleri oluşturmaktır. Aktüeryada fiyatlamada kullanılan genelleştirilmiş doğrusal modeller (generalized linear model) predictive modellere bir örnek olarak verilebilir. Şimdi parantezi kapatabiliriz.}
Valen 2015 Mart ayında gerçekleştirdiği “2. Valen Analitik Zirvesinde” yaptıkları ankete ilişkin bulgularını paylaşmışlardır (http://valen.com/press-releases/pc-insurers-cite-underwriter-adoption-as-a-high-concern-in-implementing-predictive-analytics/).
Anketten çıkan ilginç sonuçlar bulunmaktadır…
– Şirketlerde halen “predictive model” kullanımına ilişkin kararsızlık bulunmaktadır.
– Ankete katılanların yüzde 82’si “predictive model” çalışmalarının yürürlüğe konulmasında en önemli etkinin ya da ilginin teknik tarifeye adaptasyon süreci olduğunu belirtmiştir.
– Ankete katılan yöneticiler, underwriterlar için iki konuya işaret etmiştir. Bunlardan ilki underwriterların yüzde 25’i kendi tecrübelerinin predictive modellerden daha değerli olduğunu düşündüklerini belirtmektedir. Aynı şekilde katılımcıların yüzde 25’i predictive çözümlerinin işlerini elinden alacağını düşünmektedir.
– Sigorta şirketlerinin yeni dağıtım kanalları ilk odağını oluşturmaktadır. Bunun yanında yeni bölgelerde büyüme, yeni ürünler oluşturma ikincil odaklar olarak gösterilmektedir.
– Ankete katılanların yüzde 75’i teknoloji şirketlerinin (Google gibi) mevcut dağıtım kanallarını (acente gibi) etkileyeceği görüşündedir. Katılımcıların yalnızca yüzde 3’ü hiçbir etki yaratmayacağını düşünmektedir.
– Şirketlerin büyük çoğunluğunun analitik çözümlere ihtiyaç duymasının nedeni, hasar prim oranının yüzde 75’in altına indirme isteği olduğu görülmektedir.
– Katılımcıların yüzde 81’i predictive çözümlerin underwriting performanslarının derecelendirilmesinde (örneğim A.M. Best, Moody’s ve Fitch tarafından) önemli katkısı olduğunu belirtmektedir.
– Yüzde 61’lik bir kısım teknoloji şirketlerinin gelecek 5 yıl içerisinde kurumsal işleri etkileyeceğini düşünmektedir.
– Yüzde 68’i kilit rollere uygun aday bulma konusunda zorluk çektiklerini belirtmektedir.
Not: Aktüerya kilidi açan taraftır unutmayalım…
Yazar: MockingActuaries
Tartışma
Henüz yorum yapılmamış.