Kasım ayında Türkiye Aktüerler Derneği’nin IAA (Uluslararası Aktüerler Birliği)’ya yapmış olduğu tam üyelik başvurusu kabul edildi. Öncelikle bu süreçte emeği geçen tüm eski ve yeni Dernek üyelerine ve yönetim kurullarına teşekkürlerimizi iletiriz.
Fakat birçok insanın aklında aynı soru var: Şimdi ne olacak? Ne değişecek?
Buradan hareketle dünyada önemli etkilere sahip aktüerya kuruluşlarından ve işlevlerinden bahsedelim istedik.
1. IAA (Uluslararası Aktüerler Birliği)
IAA’nın geçmişi 1800’lü yılların sonuna dek uzanıyor. 1895 yılında kurulan Birlik, 1998’de yapısal bir reformla yoluna devam etmiş. Birliğin esas amacını; aktüerlik mesleğinin dünya üzerindeki etkinliğini ve tanınırlığını arttırmak, aktüerlerin teknik yeterliliklerinin gelişmesine destek olmak olarak özetleyebiliriz.
Birlik altında 7 tane birim ve 17 tane komite (aktif durumda) bulunuyor. Tam üye olarak Dernekler söz konusu birimlere ve komitelere bir üye gönderme hakkını elde ediyorlar. Birimler hayat-dışı, hayat, sağlık, risk yönetimi, danışmanlık, gönüllü çalışmaları, emeklilik sistemleri olarak kendi içlerinde özelliklerine göre ayrılmışlar. Genellikle her yıl 2-3 gün süreli seminerler düzenleyip aktüerlerin, akademisyenlerin ve ilgili kişilerin bir araya gelip teknik konular hakkında sunumlar yapması, görüş alışverişinde bulunulması sağlanıyor.
Ayrıca yıl içinde düzenli olarak akademik makalelerin yer aldığı bültenleri üyeleri ile paylaşıyorlar.
Komiteler ise daha özellikli konulara odaklanıyorlar. Profesyonellik, aktüerlik mesleğinin standartları, bilim komiteleri (mortalite vb) bunlardan bazıları.
Yukarıda da bahsettiğimiz üzere Birliğe tam üye olmak tüm bu birimlerin ve komitelerin çalışmalarına katılma hakkını, dolayısı ile projelere hem katkı sağlama hem de çıktılarından yararlanma olanağı sunuyor.
Türkiye’nin de tam üyeliği ile birlikte mevcut durumda 69 tane tam üye Dernek olduğunu söyleyelim.
2. AAE (Avrupa Aktüerler Birliği)
1978’de kurulmuş. Amacı IAA ile benzer şekilde aktüerlerin Avrupa piyasasındaki etkinliğini arttırmak. 32 tam, 4 gözlemci olmak üzere 36 üyesi var (Türkiye Aktüerler Derneği gözlemci üye).
AAE’nin de eğitim, sigorta, emeklilik planları gibi IAA’daki yapıya benzer komiteleri mevcut.
AAE tam üyeliği ise “Mutual Recognition” anlaşması ile Derneklere üye aktüerler açısından önemli bir olanak yaratıyor. Bu anlaşmaya göre AAE’ye tam üye olan bir Dernekteki aktüer IFoA (Institute and Faculty of Actuaries – Birleşik Krallık), Actuaries Institute (Avustralya), Actuarial Society of India, Actuarial Society of South Africa, CIA (Canadian Institute of Actuaries), CAS (Casualty Actuarial Society), Institute of Actuaries of Japan, ILAA (Israel Association of Actuaries) ve SOA’da (Society of Actuaries) da aktüer olabilme imkanını elde ediyor.
Burada önemli bir nokta mutual recognition anlaşmasında olan her Derneğin AAE’ye tam üye olma harici aday aktüerlerde ek bazı kriterlere de bakması (Avrupa Birliği ülkelerinde en az 3 yıl çalışmış olmak, profesyonellik eğitimi almış olmak vs. gibi).
3. SOA (Society of Actuaries)
Dünya genelinde 27.000’den fazla üyesi ile SOA dünyanın en büyük aktüerya organizasyonu ünvanına sahiptir. Misyonu diğer tüm kuruluşlarda olduğu gibi mesleğin gelişimine katkıda bulunmak.
SOA’nın faaliyet gösterdiği birçok alan var. Oldukça kurumsal ve etkin bir kuruluştur. Biz detaya girmeden SOA’ya nasıl üye olunur, üye tipleri nelerdir, ondan kısaca bahsedelim (IAA ve AAE’de Dernek üyeliği söz konusu iken SOA, CAS gibi kuruluşlarda kişi bazlı üyelik söz konusudur).
SOA’da 3 tip üyelik var: ASA (Associate of the Society of Actuaries), CERA (Chartered Enterprise Risk Actuary) ve FSA (Fellowship of the Society of Actuaries).
Detaylar bir sonraki yazımızın konusu…
Yazar: Zomato
Tartışma
Trackbacks/Pingbacks
Geri bildirim: Dünya Üzerindeki Aktüerya Organizasyonları-2 | Aktüer Dünyası - 14 Mart 2017