Dünya üzerindeki aktüerya organizasyonlarına ilişkin yazı dizimize devam ediyoruz. İlk yazımız okumayanlar buyurunuz Dünya Üzerindeki Aktüerya Organizasyonları-1…
ASA olmak için izlenen yol şu şekilde:
P Olasılık, FM Finansal Matematik, MFE Finansal Ekonomi, MLC Hayat Sigortaları, C Aktüeryal Modelleme, FAP Aktüeryal Uygulamanın Temelleri, VEE Eğitim Deneyimi, APC Profesyonellik Kursu.
İlk başta yapılması gereken ilk 5 sınav olarak da adlandırılan P, FM, MLC, MFE ve C sınavlarını vermek. Genellikle ilk önce P ve FM sınavlarını geçince diğer 3 sınava adayların devam etmesi tavsiye ediliyor ama ilk olarak girilmesi gereken sınav şudur diye bir şart yok.
Herhangi iki sınavı tamamladıktan sonra VEE’ye başvurabiliyorsunuz. Ekonomi, Kurumsal Finans ve Uygulamalı İstatistiksel Yöntemler konularından oluşuyor. Denk kabul edilen bazı üniversitelerin dersleri, online kurslar veya standart hale getirilmiş bir sınav ile bu bölüm tamamlanabiliyor.
SOA öneriyor ki MFE, MLC ve C ye çalışırken FAP online öğrenme eğitimine başlayabilirsiniz. Fakat tercihi adaya bırakılmış. Bu bölümde adaylara iş çevresi ve ileride karşılaşabilecekleri gerçek olaylara ilişkin bazı bilgiler verilir. Toplam 8 modülden oluşmaktadır.
APC yani profesyonellik kursu bir günlük mesleki etik, hukuksal yükümlülükler konularını kapsayan bir seminerdir.
CERA için ise:
Burada ASA’ den ayrı olarak ERM (Kurumsal Risk Yönetimi) Modülü ve Sınavı var.
ERM Modülü online olarak tamamlanıyor. SOA’nın, ERM Sınavından önce bu modülün tamamlanması gibi bir tavsiyesi de mevcut.
Yani CERA yolunun tamamlayınca risk yönetimi konusunda uzmanlaşmış bir aktüer olmanız bekleniyor.
FSA: ASA yolundaki tüm aşamaları tamamlayıp üzerine bir de
yolunu tamamlamalısınız.
Ama hemen gözünüz korkmasın. Bu şemalardan yalnız bir tanesini seçip öyle ilerleyeceksiniz. Diyelim ki General Insurance yani Hayat-dışı branşını seçtiniz. O halde:
karşınıza çıkacaktır. Bu bölümde sınavlar, online kurslar ve 3 günlük bir seminer bulunuyor.
SOA’nın önerisi şu şekilde bir yol izlenmesi:
- Hayat-dışı Sigortalarına Giriş Sınavı
- Tarife ve Rezerve Giriş Sınavı
- Finans ve Mevzuat Sınavı
- Finansal Ekonomi Modülü (herhangi bir zaman alınabilir)
- ERM Modülü (ERM Sınavından önce herhangi bir zaman alınabilir)
- İstatistiksel Tekniklerin Uygulamaları Modülü
- Hayat-dışında İleri Konular veya ERM Sınavı
DMAC (Decision Making and Communication) bölümünün odak noktası yazılı ve sözel iletişim becerileri ile karar verme yetenekleridir. Online olarak alınır.
FAC (Fellowship Admissions Course) FSA olmadan önceki son aşamadır. Tüm o süreçleri başarı ile geçtikten sonra atmanız gereken son adımdır; Fellow olup milyon dolarlar kazanmadan önceki son fakir zamanlarınızdır 🙂
FAC bölümünde de daha çok mesleki etik, görevin kötüye kullanılması, karşılaşabilecek sorunların çözülmesi, sözlü iletişim becerilerinin geliştirilmesi gibi mevzular konu edilir. Oldukça kapsamlı ve yoğun bir programdır. Toplamda 3 gün sürer. Vaka analizleri yapıp Fellow adaylarının kendi aralarında tartışmaları beklenir.
Genel olarak SOA’ nın olayı bu şekilde. Daha detaylı bilgilere www.soa.org adresinden ulaşabilirsiniz.
Bir de not olarak 1 Temmuz 2018’de SOA’nın ASA ve CERA için bazı değişikliklere gideceğini ekleyelim (https://www.soa.org/curriculum-changes/curriculum-changes-default)
4. CAS (Casualty Actuarial Society)
1900’lü yılların başında kurulan CAS, bugünlerde 100.yılını kutluyor. CAS, hayat-dışı branşlarındaki aktüeryal uygulamaların gelişmesine destek veren bir kuruluştur. Dünya genelindeki 6.700 üyesi de hayat-dışı sigortacılık, reasürans, finans ve risk yönetimi alanlarında çalışmaktadır.
CAS’ın üyelik sistemi SOA’nın sistemine oldukça benzer.
Genel olarak yol haritası şu şekilde:
ASA olmak için Exam 1, Exam 2, VEE, Exam 3F, Exam 4, Exam S, Online Kurslar, Exam 5, Exam 6 ve Profesyonellik Kursu’nu tamamlamak gerekiyor.
Dediğimiz gibi SOA’ya oldukça benzer (Hatta SOA’nın ilk 4 sınavını (MLC hariç) verdiğiniz zaman CAS’ın ilk 4 sınavından muaf oluyorsunuz). VEE kısmı da SOA ile bire bir aynı. Exam S yani İstatistik ve Olasılık Modelleri sınavında ise durum farklılaşıyor.
Exam S; stokastik süreçler, yaşam modelleri, genel doğrusal modeller ve zaman serilerini içeriyor.
Online Kurslar’ın ikisi de 2’şer saat sürüyor ve çoktan seçmeli test yöntemi ile adaylara sunuluyor.
Exam 5, Tarife ve Yükümlülük Tahminleme’nin Temel Teknikleri Sınavı. Yaklaşık 4 saat sürüyor ve sadece adayın bilgisini değil bilgiyi nasıl kullandığını da test ediyor. Sınav içeriği olarak hasar sayıları, hasar şiddetleri, trendler, reasürans maliyetleri, hasar tahmininde rücu ve sovtaj gibi konular ele alınıyor.
Exam 6, Mevzuat/Düzenlemeler & Finansal Raporlama Sınavı. Bu sınav ülke bazlı olup CAS tarafından kabul edilen bir ülkenin sınavı da geçerli kabul ediliyor.
Profesyonellik kursunu da tamamladıktan sonra ACAS yani Associate member of the CAS oluyorsunuz. Bu zamana kadar toparlamak gerekirse ACAS olmak için; 1-6 arasındaki sınavları geçtik, 2 adet CAS Online Kursunu tamamladık, VEE leri hallettik ve Profesyonellik Kursu aldık.
Yılmadık, devam edip FCAS yani Fellow of the CAS olmak istedik diyelim… O zaman da sırası ile Exam 7, 8 ve 9’u tamamlamamız gerekiyor.
Exam 7’de karşılık ayırma yöntemlerinden kredibilite modellerine, şirket değerlemeden VaR ile kurumsal risk yönetimine kadar geniş bir konu kapsamı çerçevesinde sorular geliyor.
Exam 8’de tarife faktörleri, muafiyet, bireysel risk sınıflandırması, afet ve reasürans fiyatlandırılması konuları kapsanıyor.
Exam 9, son sınav. Bu sınavı verdikten sonra artık “inekleme süreci”niz sona erecek. Bu sınav biraz bizim aktüerlik sınavlarında 3.seviyede bulunan Finans, Yatırım ve Risk Yönetimi sınavını andırıyor. Fayda fonksiyonları, sharpe oranı, sermaye fiyatlama modelleri, etkin sınır kavramı, etkin piyasa hipotezi, varlık-yükümlülük yönetimi gibi konular mevcut.
Önemli bir nokta ülkemizdeki aktüerlik sınavlarını vererek de önemli kazançlarınızın olacağıdır. Örneğin CAS’ın güncel sınav müfredatına [1] göre IAA’ya tam üye olan Derneklerin üyesi olan aktüerler Exam 1, 2, 3F, 4 ile VEE lerden muaf olabiliyorlar. Şart olarak ise ilgili adayların aktüer olduktan sonra 2 yıl mesleki tecrübeye sahip olması aranıyor.
[1] http://www.casact.org/admissions/syllabus/Syllabus2017FrontMaterial.pdf
Yazar: Zomato
Tartışma
Henüz yorum yapılmamış.