//
you're reading...
Sektörel

Üniversite Tercihlerinde Aktüerya

Öncelikle sizi tebrik ederiz. Umarız istediğiniz bölümde okuyup, kariyerinizde başarılı olursunuz…

Aktüerlikle ilgili olarak sorduğunuz sorulara cevap vermek gerekirse;

Türkiye’de Hacettepe, Marmara, Karabük ve Kırıkkale Üniversite’sinde lisans eğitimi verilmektedir. Ayrıca yine Marmara, Hacettepe, ODTÜ, Bahçeşehir ve Ankara Üniversiteler’inde yüksek lisans mevcuttur. Lisans ve yüksek lisans daha detaylı bilgi için üniversitelerin internet sitelerinden ders içeriklerine ulaşılıp bilgi sahibi olabilirsiniz.

2016-2017 dönemine ilişkin aktüerya alanında lisans eğitimi veren üniversitelerin kontenjan ve başarı sıralamaları aşağıdaki tabloda bulunabilir.

ÜNİVERSİTE ADI BÖLÜMÜN ADI KON. PUAN TÜRÜ EN KÜÇÜK BAŞARI SIRASI EN BÜYÜK
Hacettepe Üniversitesi Aktüerya Bilimleri 72 MF-1 247 234.000 370
Kırıkkale Üniversitesi Aktüerya 31 MF-1 203 297.000 330
Marmara Üniversitesi Aktüerya 62 YGS-1 300 360.000 392
Karabük Üniversitesi Aktüerya ve Risk Yön. 62 TM-1 254 417.000 328

Lisans eğitimini tamamlayıp mezun olduktan sonra aktüer ünvanına sahip olunmamaktadır. Okulda gördüğünüz dersler ve sektördeki bilgiler doğrultusunda 3 aşamalı 13 sınavlık bir süreç sizi bekliyor. İlk dört sınavı geçtiğinizde “Stajyer Aktüer”, sonraki dört sınavı geçtiğinizde “Yardımcı Aktüer”, kalan sınavları geçtiğinizde de “Aktüer” unvanı kazanıp aktüerya ile ilgili bir bölümde çalışıp üç yıl tecrübe edindi iseniz sicile kayıt olabiliyorsunuz. İlgili sınavlara üniversitede okurken de girebilirsiniz. Gördüğünüz gibi aktüer olmak çalışmayı gerektiren bir süreç. Fakat aktüer olamasanız da kendinizi bilgisayar programları, yabancı dil vb. konularında geliştirerek meslekle ilgili araştırmalar yaparsanız, iş hayatı açısından size katkısı olacaktır. Ayrıca yeni çıkan yasalarla birlikte 2015 yılından itibaren sigorta şirketleri aktüerlerin yanı sıra stajyer ve yardımcı aktüerlerle de çalışmaya başlamıştır. Bu durumun iş olanaklarını arttıracağını düşünmekteyiz.

Mezun olduktan sonra birçok sigorta ve danışmalık şirketinde, Hazine Müşteşarlığı, SGK gibi devlet kuruluşlarında çalışma olanakları mevcuttur. Tabii ki her şirketin ve kuruluşun çalışma şartları farklı olacaktır. Fakat genel olarak haftanın 5 günü mesai saatleri kapsamında (yasal süre haftalık 40 saat civarında) çalışılır ve yoğun dönemlerde fazladan mesai yapılabilmektedir.

Maaş konusu ise, kişinin aktüerlik unvanına, uzmanlık alanlarına, sahip olduğu becerilere göre farklılıklar göstermektedir. Ama kısacası yeni mezun kişiler için çalıştığı şirkete göre değişmekle birlikte brüt 2.000-4.000 TL olduğunu söylebiliriz. Tabii ki kişinin deneyimi arttıkça bu ücret de artacaktır.

Aşağıdaki link ingilizce olmakla birlikte anlaşılması kolay olduğu için size yardımcı olabilir. Linkte aktüerlikle ilgili genel bilgileri bulabilirsiniz http://www.beanactuary.org/.

Pişmanlık duymayacağınız yollar seçmeniz dileği ile…

Başarılar…

Yazar: Steel

Reklam

Tartışma

Üniversite Tercihlerinde Aktüerya’ için 2 yanıt

  1. Tercih dönemindeki birçok kişi bana cevabı yukarıdaki metinde olan sorular soruyorlar.Bence websiteniz biraz daha bulunabilir olsa daha bilinçli aktüerya sevdalıları yetişmiş olur

    Beğen

    Posted by Yasin TOSUN | 17 Temmuz 2017, 18:08

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s

İletişim

E-Posta: aktuerdunyasi@gmail.com
Twitter: aktuerdunyasi
Web: www.aktuerdunyasi.com

Bu blogu takip etmek ve yeni gönderilerle ilgili bildirimleri e-postayla almak için e-posta adresinizi girin.

Diğer 1.103 aboneye katılın

Blog İstatistikleri

  • 126.403 tıklama
Follow Aktüer Dünyası on WordPress.com
%d blogcu bunu beğendi: