T.C. Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu tarafından 2019 yılına ilişkin “Sigortacılık ve Bireysel Emeklilik Faaliyetleri Hakkında Rapor” yayınlandı. Öncelikle bu değerli çalışmayı hazırlayanların emeklerine sağlık rapora buradan ulaşıbilirsiniz >> https://www.hmb.gov.tr/sigortacilik-ve-ozel-emeklilik-raporlari
Öncelikle raporun oldukça detay ve farklı bilgiler içerdiğini belirtmek isteriz. Raporda yer alan bazı noktalar ve değerlendirmelerimizi aşağıda bulabilirsiniz. Özeti dört perspektiften yapmaya çalıştık, sektör içerisindeki oyuncuların durumu, üretim bakımından gelinen nokta, dünya sigortacılığında sektörün yeri ve finansal durum bakımından sektörün durumu.
SEKTÖR OYUNCULARI PERSPEKTİFİNDEN;
- 2019 yılında sektörde 38 hayat dışı, 17 hayat ve emeklilik, 5 hayat ve 3 reasürans şirketi mevcuttur.
- Sektör içerisinde uluslararası sermaye payı %62’dir. Burada tarihsel olarak bakıldığında 2001 yılında 58 şirketin 15’i uluslararası ortaklı şirket iken 2019 yılında bu sayı 63’de 41’e yükselmiştir. Zaman içerisinde yabancı sermaye payının arttığını görmekteyiz.
ÜRETİM PERSPEKTİFİNDEN;
- Sektörün toplam üretimi bir önceki yıla göre %28 artarak (TÜFE %11,8) 68,8 milyar TL (57,4 milyar TL hayat dışı ve 11,4 milyar TL hayat üretimi) olarak gerçekleşmiş ve toplam 92 milyon adet (69 milyon hayat dışı, 23 milyon hayat) poliçe üretilmiş ve bunun karşılığında 129 trilyon TL (128 trilyon TL hayat dışı, 1,2 trilyon TL hayat) teminat sağlanmıştır sağlanan teminat ise yaklaşık olarak GSYH’nın 30 katına denk gelmektedir.
- Hayat dışı sektörün oto sigortaları tarafından domine edildiği görülmekte ve sektör toplam üretiminin %50’si bu branşlardan gelmektedir. Diğer taraftan üretim içerisinde önemli paya sahip diğer branşlar ise %15’lik pay ile sağlık ve %15 ile yangın sigortaları gelmektedir. Böylece oto sigortaları, sağlık ve yangın branşlarının sektörün %80’ini oluşturduğu görülmektedir.
DÜNYA SİGORTACILIĞINDAKİ KONUMU BAKIMINDAN;
- Dünya ile kişi başı üretim seviyemizi karşılaştırdığımızda dünya ortalamasının 818 $, ülkemiz ortalamasının ise 134 $ olduğunu görüyoruz. Burada ülkemizin dünya seviyesine gelmesi için kat etmesi gereken önemli bir yol olduğunu görmekteyiz. Bununla birlikte prim üretiminin GSYH’ya oranına baktığımızda Türkiye oranının %1,48 iken Dünya ortalamasının %7,23 olduğunu görmekteyiz.
- 2019 yılı itibari ile Bireysel Emeklilik Sistemini 6,9 milyon katılımcıya ulaşmıştır ve devlet katkısı dahil fon tutarı 119 milyar TL olarak gerçekleşmiştir. Otomatik Katılım Sistemi’nde katılımcı sayısı 6 milyon çalışana ve 8,2 milyar TL’lik fon birikimine ulaşmıştır.
FİNANSAL DURUM BAKIMINDAN;
- Sektörün sermayesinin yeterliliğini gösteren en önemli göstergelerden biri olan sermaye yeterlilik rasyosu hayat dışı sektör için %155, hayat ve emeklilik şirketleri için ise %308 olarak gerçekleşmiştir. Her iki sektöründe güçlü sermaye yapısı dikkati çekmektedir.
- Teknik karlılık oranı 2019 yılında hayat dışı şirketler için %8,7, hayat/emeklilik şirketleri için ise %19 olarak gerçekleşmiştir. Hasar prim oranına bakıldığında ise hayat dışı sektörün %76, hayat/emeklilik şirketlerinin ise %38 olduğu görülmektedir.
- Bileşik orana bakıldığında ise hayat dışı şirketlerin %96’lık, hayat/emeklilik şirketlerinin ise %68’lik bir orana sahip olduğu görülmektedir.
2020 yılında yaşanan pandemi sürecinin sektörü nasıl etkilediğini görmek için biraz daha beklememiz gerekecektir…
Yazar: MockingActuaries
Tartışma
Henüz yorum yapılmamış.