//
you're reading...
Genel

2020 Yılı Öngörülerinin Muhasebesi

64 kareli bir oyun tahtası ve 16’şar taş, MÖ 2000’li yıllara dayanan bir tarihçe, satranç… Bu oyunu bu kadar çekici kılan sınırsız oyun kurma, strateji geliştirme fırsatı ve hazır kalıpların dışına çıkma özgürlüğü olsa gerek… Mümkün olduğunca hazır düşünceden uzak durduğumuz bu blogda, onlarca konuyu işledik ve işlemeye devam ediyoruz. Çağımızın sorununun sürdürülebilirlik sorunu olduğunu biliyoruz. En azından yapabildiğimiz kadarı ile aktüerya okur yazarlığına bu blog sayesinde sürdürülebilir katkı yapmaya çalışmaktayız. Amacımız bilginin paylaşımını kolaylaştırmak ve ulaşılabilir kılmak.

13 Ocak 2020 tarihinde bir paylaşımda bulunmuş ve 2020 yılında gündem olabilecek 7 konuya değinmiştik. İsteyenler yazıyı https://aktuerdunyasi.wordpress.com/2020/01/13/2020de-sigortaciligin-7-gundem-maddesi/ adresinden okuyabilirler. 2020 yılının bitmesine 1 aya yakın bir süre var, geriye dönüp baktığımızda, yıl bitmeden öngörülerimize yönelik muhasebeyi yapmak istedik. Bunu bir tür tahminlerimize yönelik muallak yeterlilik hesabı olarak düşünebilirsiniz.

UFRS17, SEDDK, KVKK, Kamu Şirketlerinin Birleşmesi, Satın Alma ve Birleşmeler, Trafikte Tavan Sorunu, Dijitalleşme 2020 yılında gündemde olacağını tahmin ettiğimiz yedi alan idi. Ancak, sigorta sektörü hem ekonominin genel gidişatından hem de kendi içsel risk faktörlerinin artmasından dolayı pandemiden çok yönlü etkilendi. Koronavirüsü ve etkilerini politika analisti Michael Wucker’in Yunanistan Finansal Krizi’nden esinlenerek geliştirdiği Gri Gergedan (Gray Rhino) teorisi – yüksek olasılığı bulunan ve yüksek etki taşıyan ancak ihmal edilmiş tehditler - üzerinden izah etmek yerinde olur. Daha önce Dünya Sağlık Örgütü gibi kuruluşlar tarafından böyle bir olayın yaratacağı potansiyel riskleri öngören birçok rapor yayımlanmasına rağmen, bu raporlar hep görmezden gelinmişti. Bu durumun sonucu olarak da pandemiye ne kadar hazırlıksız olduğumuz gerçeği ile yüzleştik. Bu konuyla ilgili detaylı bir istatistik önümüzdeki dönemde blogdan paylaşılacaktır.

Değerlendirmemize devam edecek olursak;

  • UFRS17: UFRS17’ye ilişkin çalışmalar biraz daha kavramdan çıkarak yol haritasına dönmeye başladı. Daha alınması gereken yol olmak ile birlikte en azından şirketin aktüerya ve muhasebe bölümlerinin ajandalarından çıkarak diğer birimlerin ajandalarına da girmeye başladı.
  • SEDDK: SEDDK’nın kuruluşu tamamlandı, atamalar gerçekleşti. Sektöre önemli katkıları olacağına inandığımız bu kurumun 2020 yılında yapılanma ve organizasyonel değişiklikleri yerine getirdiğini görüyoruz. Tahminimiz, 2021 yılında sektörümüz için koyacakları yol haritasını konuşmaya başlayacağız.
  • KVKK: Şirketlerin veri ve satış süreçlerindeki yerini aldı. Artık veriyi temin etme, paylaşma ve işleme süreçlerinde dikkate alınması ve gözetilmesi gereken mutlak bir nokta.
  • Kamu Şirketlerinin Birleşmesi: Öncesi ve sonrası olmak üzere uzun bir süre sektörün gündeminde yer aldığını görüyoruz.
  • Trafik sigortaları: Anayasa Mahkemesi’nin genel şartlara yönelik vermiş olduğu karar ile birlikte yılın ikinci yarısında yarattığı ek maliyet rüzgarını da yanına alarak şirketlerin gündemine oturdu.
  • Dijitalleşme: Gerek şirketlerin yaptıkları, gerekse de insurtech şirketlerinin ya da start up’ların girişimleri ile bolca dijitalleşmenin konuşulduğu bir yıl oldu. Değerli şeyler konuşmak ile değerli şeyler yapmak arasında çok fark vardır. Umarız gelecek dönemlerde kademe kademe konuşulanların yapıldığı bir evreye geçeceğimizi düşünmekteyiz.

2021 yılına ilişkin beklentilerimizi de Aralık ayı içerisinde paylaşıyor olacağız…

“Fakirlik yemeksiz geçirilen bir gece değildir, fakirlik “düşünmeden” geçirilen bir gecedir.” Ali Şeriati

Yazarlar: Şirzat Çetinkaya – Taylan Matkap

Not:

Geçtiğimiz ay Aktüerler Derneği ile üniversite öğrencileri çevrimiçi olarak bir araya geldi ve aktüerya üzerine bir sohbet gerçekleştirdi… İzlemek isteyenler için bağlantı adresi;

Reklam

Tartışma

Henüz yorum yapılmamış.

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s

İletişim

E-Posta: aktuerdunyasi@gmail.com
Twitter: aktuerdunyasi
Web: www.aktuerdunyasi.com

Bu blogu takip etmek ve yeni gönderilerle ilgili bildirimleri e-postayla almak için e-posta adresinizi girin.

Diğer 1.103 aboneye katılın

Blog İstatistikleri

  • 125.097 tıklama
Follow Aktüer Dünyası on WordPress.com
%d blogcu bunu beğendi: