//
you're reading...
Genel

Üniversite Tercihlerinde Aktüerya 2019

::::: aktüerya nedir?

Aktüerya, çok çeşitli tanımları olmakla birlikte en kısa tanımıyla, gelecek ile ilgili belirsizlikleri ve finansal problemleri, risk teorisi ve matematiksel/istatistiksel yöntemler uygulayarak ortaya koyan; bu olayların etkilerini finansal olarak ölçen disiplinler arası bir bilim dalıdır. Hal böyleyken aktüerlerin de çok geniş bir çalışma alanına sahip olduğunu söylemek yerinde olacaktır. Ancak bu söylem sizi yanlış yönlendirmesin… Elbette geniş bir iş çeşitliliğine sahip olması demek bu meslekteki insanların mesleğin doğduğu zamandan bu yana çeşitli iş alanlarında yer aldığı/alabildiği anlamına gelmiyor.

::::: sadece sigorta sektörüne özel bir alan mıdır?

Önceleri aktüer olmak sigorta sektörüne has bir uzmanlık olarak görülüp, aktüerler sadece sigorta sektöründe hatta bu sektörde çoğunlukla aktüerya biriminde çalışmaktaydı. Ancak zaman içerisinde gelişen piyasa şartları, büyüyen şirket yapıları sebebi ile sektör içerisinde farklı alanlarda da (risk yönetimi, iç denetim, reasürans vb) yer almaya başladılar. Bu sürecin devamında, globalleşme ve büyüyen iş dünyasının sonucu olarak farklı sektörlerin bazı alanlarında aranan niteliklerin benzerliği fark edildi. Bununla birlikte, aktüerler sigortacılık dışındaki sektörlerde de karşımıza çıkar hale geldi. Günümüzde aktüerlerin, sigortacılıktan sonra en yaygın çalıştıkları alanların başında bankacılık, finans, yatırım fonu ve emeklilik planları ile ilgili alanlar gelmektedir.

::::: yasal düzenlemeler nelerdir?

Türkiye’de aktüerlik “5684 sayılı Sigortacılık Kanunu” hükümlerine tabidir. Söz konusu kanunda aktüer “Sigortacılık tekniği ile buna ilişkin yatırım, finansman ve demografi konularında olasılık ve istatistik teorilerini uygulayarak, yasal düzenlemelere uygun prim, karşılık ve kar paylarını hesaplayan, tarife ve teknik esasları hazırlayan kişi” olarak tanımlanmıştır.

::::: bir aktüerden bir aktüerin sorumlulukları…

Aktüerlik ile ilgili faydalı bir video…

::::: peki aktüer olmak?

Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de sadece Aktüerya alanında eğitim almak, Aktüer unvanına sahip olmak için yeterli değildir.

Sicile kayıtlı Aktüer olabilmek için Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın denetiminde ve kontrolünde gerçekleştirilen 3 aşamalı, toplam 13 sınavlı bir sürecin tamamlanması gerekmektedir.

İlk dört sınav tamamlandığında “Stajyer Aktüer”, sonraki dört sınav tamamlandığında “Yardımcı Aktüer”, 3 yıllık mesleki tecrübeyle birlikte III. seviye sınavlarının tamamlanması durumunda ise “Aktüer” unvanı kazanılmaktadır.

İngiltere’de 15 bin olan aktüer sayısına karşılık Türkiye’de sicile kayıtlı aktüer sayısının 143 olması, mesleğin ülkemizde gelişmeye açık ve iş potansiyelinin yüksek olduğunu göstermektedir.

Ayrıca Aktüerler Derneği’nin web sitesinden de faydalanabileceğiniz bilgileri elde edebilirsiniz (http://www.aktuerlerdernegi.org/). Derneğin twitter hesabını takip ederek de gelişmelerden haberdar olabilirsiniz.

::::: peki ingilizce?

Eğitim kaynakları, seminerler, kongreler, sektörde yer alan firmaların çoğunluğunun yabancı yatırımcı olması, yurtdışı fırsatları düşünüldüğünde ingilizce’nin önemli olduğunu söylemek gerekir. ayrıca işe giriş mulakatlarında mutlak karşınıza çıkacaktır…

::::: aktüerya ve sigortacılık üzerine üniversite eğitimleri?

2018 yılında sigortacılık ve aktüerya alanlarında eğitim veren üniversite ve bölümlere ilişkin TM ve MF ayrımında taban puan ve başarı sıralamalarını aşağıda bulabilirsiniz.

aktuerya_universite

::::: mezun olduktan sonra?

Mezun olduktan sonra birçok sigorta ve danışmalık şirketinde, Hazine ve Maliye Bakanlığı, SGK gibi devlet kuruluşlarında çalışma olanakları mevcuttur. Tabii ki her şirketin ve kuruluşun çalışma şartları farklı olacaktır. Fakat genel olarak haftanın 5 günü mesai saatleri kapsamında (yasal süre haftalık 40 saat civarında) çalışılır ve yoğun dönemlerde fazladan mesai yapılabilmektedir.

::::: en son sorulması gereken ancak ilk akla gelen konu; maaş?

Maaş konusu ise, kişinin aktüerlik unvanına, uzmanlık alanlarına, sahip olduğu becerilere göre farklılıklar göstermektedir. Ama kısacası yeni mezun kişiler için çalıştığı şirkete göre değişmekle birlikte brüt 3.500-5.500 TL olduğunu söylebiliriz. Tabii ki kişinin deneyimi arttıkça bu ücret de artacaktır.

::::: yurtdışında aktüerlik?

Aşağıdaki link ingilizce olmakla birlikte anlaşılması kolay olduğu için size yardımcı olabilir. Linkte aktüerlikle ilgili genel bilgileri bulabilirsiniz http://www.beanactuary.org/.

Pişmanlık duymayacağınız yollar seçmeniz dileği ile…

Aktüer Dünyası

Reklam

Tartışma

Henüz yorum yapılmamış.

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s

İletişim

E-Posta: aktuerdunyasi@gmail.com
Twitter: aktuerdunyasi
Web: www.aktuerdunyasi.com

Bu blogu takip etmek ve yeni gönderilerle ilgili bildirimleri e-postayla almak için e-posta adresinizi girin.

Diğer 1.103 aboneye katılın

Blog İstatistikleri

  • 126.403 tıklama
Follow Aktüer Dünyası on WordPress.com
%d blogcu bunu beğendi: